TIPS OG RÅD TIL DE SOM VURDERER Å BLI LÆRLING

Jeg fikk et spørsmål her på bloggen for noen dager siden, og i dag har jeg tatt meg tid til å svare på spørsmålet. Spørsmålet er fra Ellen, og er som følger:

Hei! jeg skal begynne som helsefagarbeider lærling til Høsten nå, er det noen gode tips du kan gji meg?. Ting som du eks skulle ønske du viste når du begynte som lærling ..?

Så nå har jeg forfattet et lite innlegg med noen tips og råd, kan godt hende jeg kommer på flere etterhvert , men dette er ihvertfall en start.


Reprisebilde fordi jeg har vært veldig sløv og ikke knipsa noen nye..


+ LÆRLING

Vær tidlig ute med å søke lærlingplass. Forhør deg litt rundt, og finn ut hvordan du søker.
Noen steder kan du selv legge inn en søknad på lærlingplass fordi bedriften utlyser lærlingstillinger, mens andre  må opplæringskontoret søke plass for deg.
Tenk igjennom hvor du vil være i lærlingtiden, lag gjerne et eget forslag til hvordan du vil gjennomføre den, feks halvt år i sykehjem, halvt år i bolig og resten på sykehus.

Da jeg begynte som lærling, visste jeg bare at jeg skulle være lærling på barneavdelingen på sykehuset.
Men underveis ble vi overrasket av at vi måtte rullere på lærlingplassene for å få oppfylt alle målene som står i opplæringsplanen.
Da er det bedre å ha en plan klar når man starter som lærling, at der og der skal man ha praksis i den og den perioden, istedefor at man får vite det like før, slik som vi gjorde.

Lærlingtiden min så slik ut:

1. September 2008: Oppstart lærlingtid /barneavdelinga
1. Mai -31. mai 2009: RULLERING- jeg havnet på medisinsk avdeling.
1. juni- 8- september 2009: Tilbake på barneavdelinga.
8. September 2009-18. januar 2010: Ut i kommunen; Praksis i hjemmesykepleien.
18. Januar -1. september 2010: Barneavdelinga
22. november- 24. november 2010: Fagprøve

+LØNN
En annen ting som er bra med å være lærling, er at du får lønn under hele lærlingtiden.
Det begynner med en lønn på 30% av en vanlig helsefagarbeider lønn, så stiger du gradvis hvert halvår. 30% -40%- 50% og siste halvåret 80% av vanlig lønn. Du får itillegg noe kvelds, natt og helgetillegg , og du har krav på ferie som andre arbeidstakere.


That's M-O-N-E-Y, so sexy, I (Lady gaga- Money Honey)


Det som var usikkert da vi var lærlinger, det var det angående fravær.
Vi hørte gjennom hele lærlingtiden at vi måtte ta igjen all fravær over så så mange dager måtte vi ta igjen.
Det syns vi hørtes på en måte rimelig, men på samme måte syns vi det virket litt feil fordi andre lærlinger ble vurdert etter hvor moden de var til å gå opp til fagprøven, ikke etter fravær.
Våren 2010 fikk vi derimot vite at de hadde gått etter en gammel lov, og det var veilederne og faglige ledere som var med å avgjøre om vi var klar til å gå opp til fagprøven ved å godkjenne måloppgavene vi hadde gjort. Så hadde vi fått godkjent alle oppgavene, ble vi meldt opp. Jeg hadde en del fravær, dermed slapp jeg å ta igjen den tide jeg hadde vært bort i  lærlingtiden, siden jeg fikk godkjent alle oppgavene mine.

+DU ER GARANTERT JOBB I FREMTIDEN
Du er garantert jobb etter du er ferdig som lærling, for i omsorgsyrket trengs det alltids folk- masse folk.
I disse yrkene er det stadig mangel på folk, generelt fordi det er for lite fagfolk ift mennesker som trenger omsorg.
Omsorgsyrket er itillegg et kvinnedominert yrke- og kvinner er som oftest et par ganger iløpet av sitt yrkesaktive liv i permisjon pga svangerskap og barn, og da trenger man noen som kan dekke det hullet som blir mens de er borte i permisjon.

Når du er lærling får du foten innenfor ulike potensielle arbeidsplasser, og du har mulighet å få deg jobb der når du er ferdig, fordi de kjenner deg på det stedet.
Jeg er så heldig at jeg har hatt jobb ved barneavdelingen siden jeg avsluttet lærlingtiden, noe jeg syns er helt toppers!
Jeg vil tro det hadde vært vanskeligere å få jobb på sykehuset, hadde jeg ikke vært lærling først- her er det 4 faste stillinger som hjelpepleiere, men det har alltid vært plass til meg som helsefagarbeider itillegg.


Norge trenger 4500 nye helsefagarbeidere hvert år frem til 2030 for å klare å håndtere den kommende eldrebølgen.
Derfor bør flere utdanne seg innen helsesektoren, for det er et spennende yrke som krever at man gir både fysisk og psykisk av seg selv. Det er utfordrende, og ikke en dag er lik.

Uansetthva som skjer fremover nå, så har jeg et fagbrev- en utdanning, og det er trygt å tenke på siden man aldri vet hva som skjer.
Derfor tok jeg lærlingtiden helt ut, istede for å gjøre som nesten hele klassen min gjorde - å gå rett videre på almennfaglig påbygning. For da må de ta alle årene på høgskolen før de har en tittel, mens jeg har en tittel, og kan gå videre om jeg vil det. Jeg har planer om å ta almennfaglig påbygning, bare for å ha det gjort.

Det er lurt å ta lærlingtiden før almennfaglig påbygning, for da får bedriftene mere tilskudd for å ha deg som lærling, og dermed er du mer attraktiv å bli tatt inn, og du får være lærling ved den bedriften du ønsker. Tar du derimot lærlingtiden flere år etter at du gikk ut av VG2 så mister du prioritet, og bedriften får ikke like mye tilskudd for å ha deg der som lærling, og du får ikke lærlingplass der du helst ønsket deg plass.


+DU ER IKKE ALENE
Under lærlingtiden har du den fordelen at du ikke skal gå alene- Du har alltid en veileder i bakhånd du kan spørre om du trenger veiledning, råd og som du kan snakke og diskutere med. En veileder en en person som er skikket til å kunne forklare og svare på faglige spørsmål, og skal være til støtte for deg.
En veileder skal  ikke nødvendigvis fortelle deg hva du skal gjøre for å gjøre rett- men heller lede deg rette veien for å få til det du ønsker.

Det første året er mest opplæring . Da går du fast med en veileder, og du skal ikke behøve å føle deg utrygg.
Andre året er mer verdiskapning. Da er det meningen at du skal være mer selvstendig, gå mer alene, men med en veileder tilgjengelig.
Du skal kunne utføre tjenester for bedriften til de brukerne/pasientene/beboerne du har ansvar for. Du kan ta større ansvar generelt på lærlingplassen din.

+STUDIETID
Du har krav på å jobbe 4 timer med oppgavene pr uke. Vi hadde en fin ordning der vi hadde en studiedag hver 14. Dag som vi kunne disponere fritt til å jobbe med oppgavene. Det var en fin løsning, da vi kunne konsentrere oss kun oppgavene da, og trengte ikke å være tilstede på arbeidsplassen/avdelingen.

+STUDIETUR

Under lærlingtiden fikk vi tilbud om å søke på studietur til Praha.
Det er en tur som varer i 4 uker, der man reiser til et annet land og har praksis på feks et sykehus.
Opplæringskontoret dekker reise, lønn og opphold.
Jeg søkte om reise første halvåret, men fikk da avslag fra sykehuset. Det var synd, men jeg søkte igjen til høsten, ble plukket ut og stod på dørstokken klar til å reise- men ble såklart akutt syk og ble frårådet på det sterkeste å reise. Det var kjipt, men jeg hadde veldig lyst å reise. Jeg tror det hadde vært en fin og spennende tur, litt synd jeg ikke fikk vært med, men sånn kan det gå. Så får dere det tilbudet,
SØK!!:)

Håper du fikk noen nyttige tips her, kom gjerne med spørsmål til meg ang lærlingtid og det å være utdanet helsefagarbeider:)


<3 Weheartit <3

Klikk her for å lese mer helsefagarbeider-yrket og ta en test

Stikkord:

8 kommentarer

Barbro

05.feb.2011 kl.03:51

Du e så dyktig, Christine!!! :))

Kjempe fin blogg! Alt stemme jo!! :))

Hilsen snart ferdig helsefagarbeider ;)

Tine

05.feb.2011 kl.09:02

Barbro: Tusen Takk!:)) Kjempekjekt med fine tilbakemeldinge!

Bare stå på, ikke lenge igjen før du og e helsefagarbeider;)

julianne

16.sep.2011 kl.16:17

Åhh, så mye bra info! Jeg går 1HS nå å tenker å gå helsefag arbeider neste år, så ta fagbrev :)

Jeg har veldig lyst til å gå på fagskolen å ta spebarn og barsel utdannelse siden de har det tilbudet på fagskolen her jeg bor.

Jeg bare lurte på noe:

- Er det vansklig å få lærling plass på sykehuset ( på barneavdelingen) ?

- Tror du det går ann å ha lærling tid på barsel avdelingen på sykehuset?

TUSEN TAKK FOR MYE GOD INFO, GJORDE MEN VIRKELIG MER MOTIVERT TIL DE NESTE ÅRENE MED SKOLE OG LÆRLINGER TID. :-)

Tine

17.sep.2011 kl.08:54

julianne:

Takk for en fin kommentar! Satte virkelig pris på så fin tilbakemelding!:DDet høres ut som et smart valg å ta fagbrev, for det gir deg flere fordeler;)

-Ikke bare er det enkelere å få seg lærlingplass om du går rett fra vg2 og blir lærling, men det er også smart for da vil bedriften få mer i tilskudd for å ha deg der, ergo det blir enklere og få seg plass der man ønsker;)

-Om du som en del andre etterhvert tenker på vg3 almenn påbygning , så sier jeg bare VENT til du har fagbrevet:) Det gir deg så mange fordeler! Du slipper over 10 timer skole i uka, og du kan konsentrere deg om de viktigste fagene;)

Jeg slipper Sosiologi/samfunnsfag og gym - FORDI JEG HAR FAGBREV:)

Dvs jeg har greit korte dager;)

Og mer konkrete svar på dine spørsmål:

-Om det er vanskelig å få seg lærlingplass på sykehuset, tror jeg varierer. Jeg vet ikke hvordan ståa er nå, men da jeg søkte lærlingplass fikk jeg fast lærlingplass på barneavdelinga, MEN vi var de første som gikk ut i lære som helsefagarbeidere, og hadde dermed lite konkurranse på lærlingplassene.

Slik som det er i dag, så vet jeg ikke om barneavdelinger tar imot lærlinger på heltid lengre fordi det var vanskelig å få fylt opp alle læreplansmålene der- vi ble utplassert i et halvt år i kommunen i tillegg for å få tatt alle målene i læreplanen. Jeg var i hjemmesykepleien.Men man skal aldri si aldri, det er bare å prøve:D Ta en telefon til ditt nærmeste sykehus og hør hvordan de har det mtp lærlinger ;-) Det er greit å være tidlig ute og vise interesse:))

Jeg hadde ihvertfall mesteparten av lærlingtiden min der, og tok fagprøven min der, og bestod, så noe rett gjorde man jo;)

Så- om man får seg fast lærlingplass på sykehuset kommer mye an på hvilken avdeling man vil på, og om det er stor konkurranse fra andre som vil bli lærlinger:)

-Det var en av de i samme lærlingkull som meg som hadde sin lærlingtid på Føde/gyn/barselavdelinga her, så det er absolutt en mulighet for å få lærlingplass der:) Eneste er at både på barneavdelinga og føde/gyn/barselavdelinga så kan man risikere å måtte ta deler av lærlingtida ved en annen avdeling/institusjon for å nå alle målene:) Men det er snakk om alt fra en måned til et halvt år, depends på hvor langt du er med målene:))

Du får ha lykke til med skole fremover, håper du ønsker å ta lærlingtiden etterpå, det er en SPENNENDE tid!:)

Det er bare å skrive til meg på nytt igjen om du har andre spørsmål , jeg svarer gjerne:D

Snart utdannet helsefagarbeider

25.okt.2011 kl.14:55

Hei, dette her er en kjempe bra logg og takk for all infromasjonen.

Jeg går vg2, og jeg vurderer å ta lærling neste år, men hva er lønna sånn ca første halvåret?

Hvor mye er 30% av vanlig lønn?

Så lurer jeg også på, jeg har tenkt å ta påbygg samtidig som jeg tar det andre året mitt på lærling. Slipper jeg å ha noen fag da, eller må jeg fullføre begge lærling årene først?

Får man stipend når man går på lærling?

Har man krav på ferier som vanlig skole? Høstferie, vinterferie, påskeferie,juleferie?

Takk for svar!

Tine

31.okt.2011 kl.22:42

Snart utdannet helsefagarbeide:

Hei!:)

Takk for fin tilbakemelding!

Beklager for litt sen tilbakemelding, men har vært uten data, så har ikke fådd blogga:)

Jeg tror lønna ligger på ca det samme over hele landet, men jeg tror utbetalinga kommer an på hvor stort skattetrekk man har, samt tillegg på arbeidsplassen som kveldstillegg, helgetillegg etc.

Jeg hadde skattetrekk på ca 32% og fikk utbetalt ca 7000,- første halvår(30%).

Deretter fikk jeg ca 9-10 000(40%) i et halvt år. Tredje halvår fikk jeg utbetalt ca 14000,-(50%) og siste halvår fikk jeg 80% av vanlig lønn, noe som tilsvarte rundt 18000,- :)

I tillegg har du krav på diverse stipend. Som lærling fikk jeg ikke grunnstipend pga inntekta (lærlinglønna), men fordi jeg bodde langt hjemmefra fikk jeg bo- og reisestipend.

Jeg fullførte lærlingtiden før jeg begynte på almennfaglig påbygning.

Du slipper ikke unna noen fag så lenge du ikke allerede sitter på et fagbrev.

Jeg måtte gjennom en veldig omfattende prosess for å bevise til skolen at jeg faktisk har tadd fagbrevet , og måtte vel gjennom 3 runder med søknad og avslag før jeg fikk godkjent fritakene, da hadde jeg levert flere bevis på at jeg faktisk har fagbrevet.

Fordi jeg har fagbrev, slipper jeg ca 10 timer i uka, noe som merkes utrolig godt når man går på skole! Jeg slipper unna valgfag (sosiologi) og kroppsøvning, og har dermed bare 4 fag; historie, matte, naturfag og norsk:)

Når man er lærling, følger man reglene som vanlig arbeidstaker. Dvs du følger ikke skoleruta, men går egen turnus på praksisplassen. Enkelte dager har du derimot KRAV på å ha fri om ikke praksisplassen betaler deg 100% for å ha deg deg. D

et er dager som 1. mai, 1. nyttårsdag, kristi himmelfartsdag etc. Alle helligdagene for å si det enkelt:)

Å være helsefagarbeider er et spennende og variert yrke. jeg ønsker deg lykke til videre, og vær ikke redd for å spørre meg igjen om det er noe du lurer på:)

Mch Christine:)

Tina snart ferdig helsefagarbeider

21.des.2011 kl.21:36

Hei ! :)

Ser at det er lenge siden noe er skrevet her, men jeg må prøve.

I det siste svaret her skriver du at lærlinger har krav på fri når det kommer til helligdager. Dersom man ikke ønsker å jobbe, da får man 100% lønn. Jeg har lurt på dette hele min lærlingtid. Er det noe sted man finner dette på nett, eller noe sted jeg kan ringe? så jeg har noe å legge frem for min arbeidsgiver for å bekrefte dette og kanskje få gjort noe med det den tiden jeg har igjen.

Takk på forhånd:)

Tine

10.jan.2012 kl.23:54

Tina snart ferdig helsefagarbe:

Det var ihvertfall sånn vi fikk det opplyst, at enten så skulle vi få full betaling på helligdager, eller fri.

Kan akkurat nå ikke vise til noen sider der det står presist, men kan prøve å se om jeg finner:-)

Skriv en ny kommentar

hits