HELSEFAGARBEIDER PÅ 1-2-3

Har tenkt å skrive litt om veien til å bli helsefagarbeider.
Hele utdanningsløpet tar tilsammen 4 år med 2 år på skole og  2 år som lærling ute i bedrift.


Jeg startet som elev ved Alta Videregående skole august 2006 på helse-og sosialfag etter et friår. Kom inn på almennfag, men var ikke spesielt interessert i å begynne på det, så da ble det et friår istedet.
Var 1 måned på behandlingsreiser på Gran Canaria.
På Gran Canaria hadde jeg forøvrig praksis ved Colegio Noruego i den 1. klassen der, det var et av kriteriene for at jeg skulle få være med, det var det at jeg måtte gjøre noe på dagtid.

Etter et år med friår kom jeg endelig inn på helse- og sosialfaglinjen ved Alta Videregående skole. Der kom jeg inn i en grei klasse med tilsammen 15 elever i min klasse. Tilsammen var vi 45 elever som gikk helse- og sosialfag fordelt utover 3 klasser, med 2 gutter som senere valgte å bli ambulansearbeidere.
Det var et greit år, og vi hadde praksis allerede dette året. Det gikk under  "prosjekt til fordypning" , og jeg hadde praksis ved Furuly Sykehjem, der jeg senere også fikk sommerjobb.

Jeg var et halvt år på en lukket demensavdeling, og det andre halvåret ved en somatisk avdeling. Det var forskjell på de avdelingene, og jeg trivdes best ved den somatiske avdelingen.
På demensavdelingen var de fleste oppegående med lite pleiebehov, så mye av jobben der var å prate med beboerne.
På den somatiske avdelingen var det mer stell av beboerne. Noen av de var klare i hodet, men kroppen hadde sviktet så mye at de ikke kunne hjelpe seg selv lengre. Det var veldig fint å ha praksis der, og man ble knyttet til beboerne. Det var mange fine mennesker man ble kjent med der :-)

Andre året var det på tide å velge linje videre, og da hadde man flere linjer å velge mellom:
Ambulansearbeider
Barne -og Ungdomsarbeider
Hudpleier
Helsefagarbeider
Fotterapeut og ortopeditekniker
Helsesekretær / Tannhelsesekretær

Jeg var ganske sikker på hva jeg ville velge, men kunne vingle litt mellom barne- og ungdomsarbeider og helsefagarbeider. Men valget falt på helsefagarbeider fordi det virket som et variert og spennende yrke.

Jeg kom inn på helsefagarbeiderlinja i Alta, og begynte i en klasse med 15 elever, men på slutten av året var vi 11 igjen- noen elever sluttet iløpet av året.
Vi hadde et spennende år, hadde et ganske stort pensum og lærte masse om prosedyrer og anatomi, helsefaglige temaer, kommunikasjon, yrkesutøvelse. Itillegg fikk vi være ute i praksis 1 gang pr uke i prosjekt til fordypning.
Jeg var da et halvt år på Kongleveien - en bolig i sentrum av Alta for psykisk utviklingshemmede. Jeg syns det var litt skummelt med beboerne, og det ble det sterke inntrykk. Men jeg hadde en flink veileder som var ganske flink å forklare og veilede meg.

Etter jul fikk jeg bytte til sykehjem igjen. Følte meg veldig godt mottatt der, og trivdes bra. Var sommervikar på sykehjemmet og opplevde mange ting der, så har fine minner derifra :-)

Så var det tid å søke på lærlingplass. Det kom en mann fra opplæringskontoret som besøkte oss på skolen våren 2008. De som var interesserte i å bli lærlinger fikk snakke med han, og jeg var en av dem som ville bli lærling.
Det var da jeg la inn et ønske om å få ha sykehuspraksis, helst på barneavdelinga. Så han noterte ned ønsket, og lovte å se hva han kunne gjøre med det.
Det var forøvrig bare 2 i min klasse som gikk ut og ble lærlinger ; Det var jeg og ei annen jente. Hun hadde praksis i Alta kommune, men var å hospiterte hos oss på sykehuset våren 2010, et trivelig gjensyn :))


Månedene gikk, og en dag midt i juni ringte det ei dame som kunne meddele at jeg hadde fått lærlingplass ved barneavdelingen på sykehuset :-D Gjett om at jeg var glad. Så spurte hun om vi kunne komme å hilse på litt å komme på et slags lite "intervju", og slik ble det. 4. juli 2008 satte jeg og pappa kursen ut mot kysten, og var på sykehuset og hilste på der. Etter en dag i Hammerfest, reiste vi hjem, spent på hva som skjer videre. 

31.  August 2008 flyttet jeg til Hammerfest. Fikk leie en gul leilighet med hyttemøbler gjennom sykehuset, og syns alt var toppers. Det var dagen før jeg begynte som lærling, og jeg var kjempespent.^leiligheten jeg først bodde i.. Flyttet sommeren 2010..1. september 2008 begynte jeg som lærling ved Hammerfest sykehus. Det var en fin og spesiell dag, ble veldig tatt veldig godt imot av alle der.


Og slik fortsatte det...
Vi var de første helsefagarbeiderlærlingene de noen sinne hadde hatt, så det var en del stier å tråkke. En del prøving og feiling, men vi fant alltids en løsning, selv når det var aldri så vanskelig.
Skal være ærlig å si at lærlingtiden var både fin og spennende, men den har ikke bare vært enkel. Ting har vært uklart, vi har trekt tau og diskutert, vi har jobbet mye gjennom både lærlingtid og  med -oppgaver, men etterhvert som tiden gikk, så gikk det seg til, og vi kom oss i mål alle sammen som begynte som lærlinger september 2008.


Bøkerne vi brukte gjennom lærlingtiden og på VG2.


Opplæringsboka..Diverse fra lærebøker og opplæringsperm.

1. september 2010 gikk lærlingkontrakten ut. Da var det bare å vente på fagprøven, og fikk imellomtiden stilling som assistent. Først skulle jeg ta den den 12. oktober 2010, men den ble utsatt til 23. november 2010 pga mye tull. De var usikker på om jeg kunne ta fagprøven ved avdelingen og blablabla, og det ble forsket på det fra alle sider- men til ingen nytte.  Fagprøven ble utsatt.

22. November fikk jeg startet på fagprøven. Endelig.
24. November 2010 var jeg ferdig med fagprøven med resultatet BESTÅTT, og kunne fra den dagen smykke meg med tittelen "HELSEFAGARBEIDER". Jippii!!

Nå..
Jeg jobber nå som helsefagarbeider ved barneavdelingen og trives kjempegodt!
Det har vært en lang og spennende reise, og vi hadde en god grunn til å være stolt over oss selv da vi endelig kom i mål å kunne kalle oss helsefagarbeidere:-))

<3

Klikk her for å lese mer helsefagarbeider-yrket og ta en test

Stikkord:

4 kommentarer

Åshill

25.jan.2011 kl.16:02

Godt jobba.:-))

Tine

26.jan.2011 kl.02:16

Åshill: Takk!!:))

Ann-Kristin Johansen

27.jan.2011 kl.11:18

Hei Christine! Gratulerer med fullført helsefagarbeiderutdannelse! Du gjør en kjempe viktig jobb og jeg tror bloggen din kan bidra til at flere blir nysgjerrige på utdannelsen=)

Besøk gjerne bloggen min og delta på diskusjoner der! Det spennende å høre hva du mener om utfordringene i helsevesenet=)

Tine

27.jan.2011 kl.11:56

Ann: Takk for en fin tilbakemelding!

Håpe ihvertfall flere blir nysgjerrige på utdannelsen og vil velge den veien :)

Skal ta en titt på bloggen din:))

-Christine

Skriv en ny kommentar

Tine

Tine

21, Hammerfest

Æ hete Christine, bor i det kalde nord. E helsefagarbeider, og jobbe ved Hammerfest sykehus. Skal blogge for Helsedirektoratet frem til mars, håper du vil følge bloggen min <3

Kategorier

Arkiv

hits